Обезщетение при трудова злополука

Пострадалите в трудова злополука имат право на обезщетение от работодателя дори да нямат застраховка. Предпоставка за това е признаването на злополуката като трудова по надлежния ред от НОИ.

Правото на иск за обезщетение е лично и принадлежи на пострадалия ако злополуката е довела до временна неработоспособност (болничен) или трайно намалена работоспособност (инвалидизация) 50 и над 50 на сто. Когато инцидентът е причинил смъртта на работника/служителя право на обезщетение (кръвнина) имат близките му – съпруг/съпруга, лице с което е живял на съпружески начала, деца и родители. Повече за обезщетенията при смърт на работник от трудова злополука можете да откриете тук.

Отговорността на работодателя е налице, независимо от това дали негов орган или друг негов работник или служител имат вина за настъпването на трудовата злополука. Най-често срещаните травми при трудова злополука са счупен крак или ръка, но се срещат и много други наранявания на здравето, които се определят като средна телесна повреда или тежка телесна повреда.

В случай, че пострадалият е получил плащане по застраховка „Трудова злополука“, обезщетението от работодателя ще бъде намалено със сумата, изплатена по застраховката, ако тя е била за сметка на работодателя.

Работодателят отговаря за претърпените от служителя неимуществени вреди – болките и страданията му. Дължи и имуществените такива – разходи за лечение, лекарства, медицински консумативи, разлика в заплатата и обезщетението от НОИ и др.

На практика, рядко работодателите изплащат обезщетение за трудова злополука по доброволен ред на служителите си. Повече за причините за това, можете да прочетете в нашата статия “Защо работодателите рядко изплащат обезщетение при трудова злополука доброволно“.

Независимо от това, дори трудовото правоотношение да е прекратено можете да претендирате обезщетението по съдебен ред в рамките на 3 години от датата на злополуката.

Как се определя обезщетението при трудова злополука?

Съгласно чл.52 от ЗЗД:

„Чл. 52. Обезщетение за неимуществени вреди се определя от съда по справедливост.“
Понятието „справедливост“ що се отнася до човешкия живот и здраве е много субективно. Поради тази причина и обезщетенията, които се изплащат могат значително да се различават, в зависимост от това доколко сте наясно с правата си, с установената съдебна практика за обезщетяване както и с тънкостите, които крие материята –  доказването на събитието и възможната груба небрежност допусната от страна на пострадалия.

За нас от Правна кантора IES

Правна кантора IES

Правна кантора IES предлага правна помощ на пострадали при трудова злополука от цялата страна, с цел получаването на максимално обезщетение. Нашата мисия е да бъдем полезни не само на хората, които решат да станат наши клиенти, но на всички пострадали при трудова злополука. Поради тази причина имате възможност да се консултирате с наш юрист онлайн или по телефон и да получите отговор на всички ваши въпроси относно правата Ви за претендиране на обезщетение от работодателя. Консултациите са напълно безплатни. Задайте своя въпрос онлайн тук или се свържете с нас на националните ни телефони за цялата страна. В случай, че решите да търсите правата си, кантората ни може да Ви представлява в съда или извънсъдебно, с цел получаването на справедливо обезщетение за неимуществени и имуществени вреди.

Защо да изберете
адвокат при трудова злополука от IES

700
дела и доброволни претенции
21
получени обезщетения от наши клиенти
28
адвокати в цялата страна
4400
безплатни консултации онлайн или по телефон
19
офиса в областни градове
99
позитивни отзиви от клиенти
Какво споделят клиентите ни
за нашата работа
За връзка с адвокатите ни във ВСИЧКИ ОБЛАСТИ, натиснете върху Вашия град на картата или се обадете на националните ни телефони!
Областни градове в България

Видин

Детайли

Монтана

Детайли

Враца

Детайли

София-град

Детайли

София

Детайли

Перник

Детайли

Кюстендил

Детайли

Благоевград

Детайли

Пазарджик

Детайли

Смолян

Детайли

Пловдив

Детайли

Ловеч

Детайли

Плевен

Детайли

Велико Търново

Детайли

Габрово

Детайли

Стара Загора

Детайли

Хасково

Детайли

Кърджали

Детайли

Сливен

Детайли

Ямбол

Детайли

Търговище

Детайли

Разград

Детайли

Силистра

Детайли

Добрич

Детайли

Шумен

Детайли

Варна

Детайли

Бургас

Детайли