Поради малкия габарит и лиспата на задължителните светлоотразители на велосипедите, както и неизползването на светлоотразителни жилетки, велосипедистите често се превръщат в едни от най-уязвимите участници в движението по пътищата.

Тъй като колелото е пътно транспортно средство, задвижвано от човек, то това автоматично означава, че велосипедистът е участник в движението и като такъв, трябва да спазва Закона за движение по пътищата. В случай, че колелото е бутано, то тогава велосипедистът се ползва от правата на пешеходците на пътя.

Ако сте решили да покарете велосипеда си, преди потегляне, уверете се дали превозното Ви средство е изправно. За такова, се счита всеки велосипед, който има изправни спирачки, звънец, фар с бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

По време на движението Ви с велосипеда, трябва да се движите възможно най-вдясно по посоката на движението, както и да информирате и предупреждавате другите участници от пътното движение за намеренията си, като за целта подавате сигнали с ръка.

Други от най-важните правила, свързани с безопасното Ви участие на пътя са забраните за успоредно движение на велосипедисти на пътя, движение в непосредствена близост до друго превозно средство, каране на велосипеди на места, предназначени само за пешеходци, както и тази за придвижване с велосипед по автомагистрала.

Не забравяйте също така и че велосипедистите нямат право да пресичат по пешеходна пътека карайки велосипеда и нямат право да се движат в насрещното пътно платно за движение. Това са две често срещани грешки –  предпоставка за ПТП.

В случай, че сте пострадал при ПТП като велосипедист, не се колебайте да се свържете с адвокат при ПТП от Правна кантора IES за консултация и съдействие.