Обезщетение за неимуществени вреди на пострадали при ПТП

Въпроси и отговори за застрахователните обезщетения на пострадали при ПТП

Всеки пострадал при ПТП, извън виновния водач има право на обезщетение за неимуществени вреди, което е дължимо от застрахователя по гражданска отговорност на отговорния за катастрофата.

Всеки пострадал, независимо дали е пешеходец, колоездач, пътник, шофьор на МПС(извън виновния водач) има право да получи такова обезщетение. В случай, че лицето е починало вследствие на ПТП-то, това право имат неговите близки(съпруг/а, родители и деца), включително лице живяло във фактическо съжителство с починалия, като всеки от тях поотделно има право да получи обезщетение. По изключение такова право имат и неговите близки, които могат да докажат дълбока и трайна емоционална връзка с починалия.

Когато виновният водач няма валидно сключена застраховка „Гражданска отговорност“ или когато виновният водач е неизвестен, пострадалото лице има право да иска обезщетение от Гаранционен фонд. Когато виновният водач е чужд гражданин със застраховка „Гражданска отговорност“ при чужд Застраховател или ПТП е настъпило на територията на друга държава пострадалото лице също има право на обезщетение.

  • Как се определя обезщетението?

Съгласно чл.52 от ЗЗД:

,,Чл. 52. Обезщетение за неимуществени вреди се определя от съда по справедливост.’’
Понятието ,,справедливост’’ що се отнася до човешкия живот и здраве е изключително субективно. Поради тази причина и обезщетенията, които се изплащат могат да бъдат много различни, в зависимост от това доколко сте наясно с правата си, с установената съдебна практика за обезщетяване както и с тънкостите, които крие материята –  доказването на събитието и възможното съпричиняване от страна на потърпевшия от ПТП-то. Не на последно място от значение е и кой е конкретният Застраховател, който следва да Ви изплати обезщетението.

  • Какъв е срокът?

Срокът за претендиране на обезщетението е 5 години от датата на настъпването на инцидента.

  • Какви са първите стъпки, които трябва да предприемете?

От съществено значение е да сте наясно, че предприемането на каквито и да било действия свързани със застрахователното обезщетение не е спешно и не изисква Вашите активни действия в рамките на часове или дни след инцидента. Много често пострадалите биват подлъгани да ангажират адвокат непосредствено след инцидента под влияние на силния стрес и поради това, че получават неточна информация относно правата им и сроковете свързани с претендирането на обезщетение. Не трябва да забравяте, че изборът на правна помощ е въпрос на изграждане на доверие и преди да наемете адвокат е добре да сте се погрижили здравословното Ви състояние да е подобрено.

  • За нас от Правна кантора IES

Нашата мисия е да бъдем полезни не само на хората, които решат да станат наши клиенти, но на всички пострадали при ПТП. Поради тази причина имате възможност да се консултирате с наш юрист онлайн или по телефон и да получите отговор на всички ваши въпроси относно правата Ви за претендиране на застрахователно обезщетение. Консултациите са напълно безплатни. Задайте своя въпрос онлайн тук или се свържете с нас на националните ни телефони за цялата страна.

 ! Ново – Правна кантора IES организира кампания за безплатни консултации на пострадали при ПТП, претърпели телесни наранявания, както и за близките на починали в пътни инциденти, които могат да получат застрахователно обезщетение. Консултациите се провеждат в офиса на кантората в град София, в останалите ни офиси по областните градове или чрез видео разговор. Повече информация за кампанията можете да намерите тук

Интервю с Управителя на кантората – Любомир Спасов Алексиев наскоро беше публикувано във Volontime – Социалната мрежа за добри дела в България!

Защо да изберете адвокат по ПТП от IES

0
+
дела и доброволни претенции
0
%
спечелени дела
0
адвокати в цялата страна
0
+
безплатни консултации онлайн или по телефон
0
офиса в областни градове
0
%
позитивни отзиви от клиенти