За съжаление в голяма част от случаите при настъпването на ПТП има пострадали хора. Всеки един от тях, който не е причинил инцидента има право да претендира обезщетение от Застрахователя на виновния водач. Обезщетението се определя според тежестта на травмата и множество други субективни критерии, като винаги е добре да се консултирате с адвокат ПТП за правата, които имате.

В голяма част от случаите обаче, пострадалите изобщо не претендират обезщетение от Застрахователя, въпреки че им се дължи такова. Това важи най-вече за пострадалите, които са получили лека травма или така наречената – лека телесна повреда. Повече за квалификацията на различните видове телесни увреждания можете да научите в нашата статия ,,Как се определя дали една телесна повреда е лека, средна или тежка’’

За да сте сигурни, че дори при лека травма ще можете да претендирате полагащото Ви се обезщетение трябва да разполагате с документите, доказващи факта че сте пострадал.

Уверете се, че в протокола за ПТП фигурира името Ви

В случай, че сте били пътник в МПС и за ПТП-то е издаден двустранен протокол/обикновен протокол за птп, няма да можете да докажете лесно, че сте пострадали във въпросното произшествие. Поради тази причина, дори при лека травма съобщете на телефон 112, че има пострадали и изискайте екип на Пътна полиция да посети и състави констативен протокол за ПТП с пострадали лица.

Задължително посетете лекар възможно най-скоро

Ако чувствате болка, неразположение, виене на свят, имате натъртвания или охлузвания по тялото или други здравословни проблеми свързани с ПТП-то, най-добре дайте съгласие да бъдете откаран с Бърза помощ и прегледани в спешен кабинет. От там ще Ви издадат фиш за преглед и ще Ви направят необходимите изследвания, както и ще Ви назначат болнично или домашно лечение. Задължително запазете всички медицински документи. Можете да посетите лекар или спешен център и самостоятелно.

Имайте предвид, че в много случаи и най-вече при така нареченият камшичен удар е нормално да изпитвате силни болки за първи път във врата на следващия ден

Ако не сте посетили лекар непосредствено след катастрофата, но го направите на следващия ден Вие отново ще можете да претендирате обезщетение. При всички положения следва да запазите всички медицински документи, както и протокола за ПТП. Ако името Ви не фигурира в него, може да изискате да Ви бъде издаден констативен протокол за ПТП с пострадали лица, като представите протокола, който имате и медицинските документи.

В случай, че имате външни белези от ПТП-то, като натъртвания, охлузвания и синини по тялото, които не са описани по медицинската документация

Често се случва външните белези по тялото, които са временни да не бъдат отразени в медицинската документация. Поради тази причина, би било добре да се снабдите с медицинско свидетелство от съдебен лекар.

Не забравяйте, независимо дали искате да претендирате обезщетение, колкото и леки да Ви се струват травмите е добре да се прегледате и да се уверите, че всичко е наред със здравето Ви.

В случай на въпроси, не се колебайте да се обърнете към Правна кантора IES за консултация и съдействие.