Застрахователните обезщетения при смърт при ПТП (кръвнина при ПТП) са изключително деликатна материя. За съжаление България е с изключително голям брой жертви от катастрофи на глава от населението. Причините за това са много. В настоящата кратка статия ще се спрем на конкретен аспект от тези трагични събития. Това е правото на обезщетение при смърт при птп.

За кой възниква право да претендира обезщетение от застрахователя при смърт при ПТП?

Във всички случаи, за да е налице право на застрахователно обезщетение при ПТП, трябва да е налица виновно поведение. Обезщетение се дължи на пострадалите от ПТП, които не са отговорни за настъпването му. Когато те са загубили живота си право на обезщетение имат техните близки. Разговорно, повечето хора наричат това обезщетение кръвнина. Двете неща означават едно и също нещо. Виновният за ПТП-то или неговите близки нямат право на обезщетение. Разбира се, вината за настъпване на катастрофата не се презюмира, а е предмет на доказване. Това е ролята на разследващите органи и прокуратурата.

Кои близки имат право на кръвнина при ПТП?

Кръгът от лицата, които имат право да получат обезщетение при смърт при ПТП от застрахователя включва неговите деца, родители и съпруг/а. В случай, че починалият не е бил в брак, кръвнина при ПТП може да претендира лицето, с което е живял на съпружески начала (фактическо съжителство) ако има такова. През 2016г. с Тълкувателно решение на ВКС този кръг беше разширен. Бяха добавени по изключение всички други лица, създали трайна и дълбока емоционална връзка с починалия. Те обаче трябва да докажат болки и страдания индивидуално за всеки случай.

Какъв е обичайният размер на застрахователно обезщетение при смърт при ПТП?

На този въпрос е много трудно да се отговори с конкретни суми, а и такива не са фиксирани в Кодекса за застраховането. Съгласно българското законодателство обезщетение за неимуществени вреди се определя „по справедливост“. Няма приета методика, на базата на която дадено събитие да бъде оценено в паричен еквивалент. Човешкото здраве и живот нямат цена и единствения ориентир за размера на застрахователно обезщетение при смърт при ПТП е съдебната практика, която е доста богата.

Разбира се, със съдебната практика не може да се борави по елементарен начин. Съдебните решения, на база на която се дава определена прогноза за обезщетение следва да бъдат съобразени с индивидуалния казус. Вземат се предвид възрастта на починалия, връзката му с претендиращия обезщетение, начинът по който се е случило ПТП-то и други субективни въпроси.

Поради тази причина, когато изисквате прогноза за обезщетение уверете се, че адвокатът който Ви дава тази прогноза се позовава на конкретна съдебна практика и че се е запознал детайлно със случая. За съжаление честа практика е адвокатите, да обещават на пострадалите лица космически суми за кръвнина само и само да поемат случая. Нашата кантора не практикува такъв подход. Прогнозите които даваме са реалистични и базирани на актуалната съдебна практика за сходни на Вашия казус.

Като ориентир, кантората ни е постигала многократно присъдени обезщетения по съдебен ред за суми от 180 000-200 000лв. на човек. В изключително редки случаи се присъждат по-големи от тези суми, но следва да се отчете и факта, че като цяло обезщетенията, които се определят растат във времето предвид икономическите процеси. Поради тази причина, нашето старание е винаги да докажем максимален размер на обезщетението, което съдът да съобрази и с нарастващата инфлация.

Необходим ли е адвокат на близките?

При ПТП със смъртен случай близките на починалия имат нужда от адвокат при ПТП, който специализира както в сферата на застрахователното право, така и в наказателното право (транспортни престъпления). От съществено значение е ангажирането на специалист и от гледна точка на това виновния да получи справедливо наказание и от гледна точка на получаването на максимално застрахователно обезщетение при смърт при ПТП. Правна кантора IES е изцяло специализирана в сферата на обезщетенията при ПТП. Тясната ни специализация ни позволява да постигнем най-добрите резултати за нашите клиенти. Предлагаме услугите си за цяла България, както и за ПТП-та настъпили в чужбина. Свържете се с нас за безплатна консултация!

Защо адвокати и техни представители се свързват с пострадалите при ПТП непосредствено след настъпването му?

За съжаление при настъпване на ПТП с пострадали лица и особено когато е налице смъртен случай, всички които имат право на застрахователно обезщетение под формата на кръвнина биват атакувани часове и дни след настъпване на инцидента от агресивни адвокати и техни представители, с цел да бъдат ангажирани с представителство по случая. Доверието между адвокат и клиент следва да се изгради на базата на експертиза, коректност и емпатия. Пресирането на пострадалите лица е дългогодишен неморален подход, който цели да уязви хората, карайки ги да вземат прибързано решение в момент на емоционална слабост. Всеки пострадал трябва да знае, че не е необходимо да ангажира адвокат в първите часове или дни след инцидента.

Мястото на адвокатите е в адвокатската кантора и съда, а не по болниците. Моментът в който да потърсите адвокат е когато Вие сами се почувствате емоционално подготвени за това.

Защо да изберете
адвокат при ПТП от IES

700
дела и доброволни претенции
21
получени обезщетения от наши клиенти
28
адвокати при ПТП в цялата страна
4400
безплатни консултации онлайн или по телефон
19
офиса в областни градове
99
позитивни отзиви от клиенти
Какво споделят клиентите ни
за нашата работа
Изказваме нашата благодарност към правна кантора IES за отлично свършената работа във връзка с обезщетение за неимуществени вреди по повод на ПТП, при което загубихме скъп член от нашето семейство. Впечатлени сме от професионалното отношение на екипа, от добрата комуникация – винаги на разположение за отговор на възникнал въпрос по телефон или имейл. Още от безплатната консултация по нашия казус ни вдъхнаха доверие. Работихме с тях в продължение на няколко години поради това, че трябваше първо да приключи наказателното дело. През цялото време те са били на разположение за разяснения и насоки какво следва във всеки един етап. В крайна сметка получихме претендираното обезщетение в пълен размер.Със сигурност бихме препоръчали услугите на кантора IES на наши близки и познати, ако имат нужда от специалисти по застрахователно право.Мария, Андрей и Делян Савови
Delyan S.
Delyan S.
Бих искала да изкажа отличното си мнение за Правна Кантора IES. На два пъти се консултирам с тях във връзка със застрахователна щета към ипотечен кредит. Екипът подходи професионално, задълбочено, в съвсем кратки срокове към моя проблем и ми даде съвет и насоки. Впечатли ме тяхната съпричастност и човечност като и двата пъти отказаха заплащане за консултациите. Без колебание ако се наложи да търся правата си по съдебен ред, ще се доверя изцяло на тях. Горещо ги препоръчвам на всеки, които има нужда от съдействие в областта на застрахователното право.
Antonia B.
Antonia B.
Здравейте,страхотна работа свършена от професионалисти.Благодаря ви за всичко,което направихте за нас.
мая П.
мая П.
Благодаря на Правна кантора IES за добре свършената работа по моят случай! Определено е голям плюс да се ползват услугите на кантората, която знам как да си върши качествено работата!
Павлина С.
Павлина С.
Много точни и коректни! Препоръчвам.
Galin G.
Galin G.
Препоръчвам на всеки, който има нужда от съвет и професионална помощ да се свърже с Правна кантора IES!Ще срещнете разбиране и лично отношение.Заради високият Ви професионализъм, нашият случай приключи- успешно!Аз и цялото ми семейство Ви благодарим от сърце!Благодарение на Вас, разбрахме, че добрите хора и правдата все още ги има!Бъдете здрави и винаги така позитивни! Успех в личен и професионален план!
Радостина З.
Радостина З.
Благодаря от сърце на целия екип на Правна кантора IES за отлично свършената работа . Съветвам всички хора да не взимат за чиста монета становището на Застрахователите и винаги да се съветват със специалисти и да търсят правата си !
Цветан Ц.
Цветан Ц.
Изключително коректни. Големи професионалисти.
Stoyan D.
Stoyan D.
Изключително доволна съм от коректната и бърза работа на IES. Постигнатият резултат беше много добър и без мои усилия - изцяло ме представляваха пред застрахователя. Силно препоръчвам!
Maria I.
Maria I.
Напълно съм доволен от свършената работа и крайния резултат! Препоръчвам на всеки Правна Кантора IES, заради професионализма и коректността им. Благодаря!
Данаил К.
Данаил К.
Самият аз съм юрист, но не съм специалист в областта на застрахователното право. Обърнах се към колегите от IES за правна консултация по казус и съм доволен от тях. Показаха компетентност в материята по казуса, пролича си, че прочели и проучили всички документи, които им предоставих, и демонстрираха коректно поведение. Дадоха ми полезна информация, която ми помогна. За мен това са способни млади хора и мога да ги препоръчам на всеки със застрахователни проблеми.
Milen P.
Milen P.
Almost 2 years ago I lost my father to complications from Covid. He, like a huge part of the people we know, had a credit and life insurance attached to it. The insurer decided they would not honor the insurance, forcing me to continue paying off the loan. Thanks to the adequate work of IES the loan was paid off by the insurance company and all the amounts paid were refunded to me.I can’t recommend the IES enough! It was pleasure working with your team.
Rossy D.
Rossy D.
Изключителни професионалисти и огромни благодарности към Правна кантора IES.Светкавично бързи и компетентни отговор.Запознават се детайлно със случая и винаги са на разположение.Определено си пролича опита по доверието което вдъхват.Препоръчвам с две ръце.Благодаря ВИ за всичко !!!Бъдете здрави
Николай Г.
Николай Г.
Страхотни професионалисти. Много съм благодарен за свършената безпроблемно работа, в която не съм бил ангажиран с абсалютно нищо от ден до ден последен, при който успешно беше защитен иска. Специални благодарности на адв. Денислав Дюлгерски и целия колектив на кантората. Горещо препоръчвам на всеки, ако му се наложи!
Genadi S.
Genadi S.
Благодаря за коректното отношение и най-вече за резулатата който постигна кантората. Съвет към всеки който се чуди дали да потърси правна помощ от IES: Не се оставяйте на застрахователите да ви нарушават правата. При мен ми отказаха да ми изплатят обезщетение с причина която нямаше нищо общо със завеждането на щетите. Подадох жалба при застрахователя - отказаха отново. След това потърсих специалистите от IES кантората и заведохме дело в съда и след година и половина, делото е спечелено успешно. Имайте търпение, но си търсете правата. Това е най-важното!
Jordan M.
Jordan M.
Много съм доволна от услугите на правна кантора IES, професионално отношение и невероятно качество на работа.Попаднах случайно на тях в търсене на адвокат по застрахователно право и не съжалявам за избора си дори и за миг .Още повреме на безплатната консултация с тях разбрах, че си имам работа с хора ,които са наясно със своята работа.Претенцията ми беше относно отказ от застраховка живот за погасяване на кредит , а казуса почти невъзможен за решаване .Въпреки всичко те се справиха ,перфектно и получих изплащане на целия кредит .Благодаря Ви за всичко .Не се колебайте , а се доведете на техния професионализъм
Теодора Р.
Теодора Р.
Изключително доволни сме от работата на Правна кантора IES. Високо оценяваме безупречната работа на Дружеството и ги препоръчваме като изключително добри професионалисти.
Milena M.
Milena M.
Получих добър правен съвет в кратки срокове. Препоръчвам!
Rumqna B.
Rumqna B.
За правна кантора IES мога да кажа само едно – впечатляващ професионализъм. Вдъхват доверие още от първата среща и съм изключително щастлива, че ги открихме. Въпреки, че никога не се беше случвало да водим съдебно дело срещу застраховател, не изпитвах капка притеснение, защото беше очевидно, че до мен стоят хора, които знаят какво правят. Препоръчвам безусловно!
Катя Н.
Катя Н.
Изключително благодаря на правна кантора IES за адекватната и професионална реакция.Благодаря за емпатията която притежават!Поздрави за спечеленото дело,което не беше никак леко!Изключителни професионалисти!
Evelina G.
Evelina G.
Препоръчвам! Професионализъм и коректно отношение!
zori Z.
zori Z.
js_loader
За връзка с адвокатите ни във ВСИЧКИ ОБЛАСТИ, натиснете върху Вашия град на картата или се обадете на националните ни телефони!
Областни градове в България

Видин

Детайли

Монтана

Детайли

Враца

Детайли

София-град

Детайли

София

Детайли

Перник

Детайли

Кюстендил

Детайли

Благоевград

Детайли

Пазарджик

Детайли

Смолян

Детайли

Пловдив

Детайли

Ловеч

Детайли

Плевен

Детайли

Велико Търново

Детайли

Габрово

Детайли

Стара Загора

Детайли

Хасково

Детайли

Кърджали

Детайли

Сливен

Детайли

Ямбол

Детайли

Търговище

Детайли

Разград

Детайли

Силистра

Детайли

Добрич

Детайли

Шумен

Детайли

Варна

Детайли

Бургас

Детайли