Броят на катастрофите и пострадалите при пътни инциденти в България се запазва изключително голям.  За съжаление повечето хора, въпреки сериозния шок, който са преживяли се сблъскват с противоречива информация за това какви са сроковете, реда и размера на обезщетението, което следва да очакват от Застрахователя на виновния за инцидента.

Как стоят нещата в действителност?

  • Срокът за претендиране на обезщетение за неимуществени вреди от Застрахователя на виновния водач е 5 години от датата на инцидента. Няма нужда да бързате, най-важното е да възстановите здравето си.
  • Размерът на обезщетението за претърпените болки и страдания зависи от много различни фактори – характерът на увреждането, начина и обстоятелствата, при които и възникнал инцидента, допълнителното влошаване на здравето, възрастта на пострадалия и т.н
  • Ориентир за преценка на обезщетението, което можете да очаквате е актуалната съдебна практика за присъдени обезщетения при сходни на Вашия случай. Не се доверявайте на информация, която получавате от разнородни източници без правна стойност. Бъдете информирани и изисквайте да получите съдебни решения за сходни на Вашия казус случаи.

Правна кантора IES предоставя безплатно съдебна практика на своите клиенти, за да могат те да бъдат максимално информирани за правата, които имат в процеса на претендиране на обезщетение от Застрахователя по Гражданска отговорност. Можете да се консултирате с нас безплатно онлайн или по телефон на контактите в сайта ни.

Любомир С. Алексиев – юрист в Правна кантора IES